خطای سیستم اعلام حریق

سیستم اعلام حریق یکی از مهم‌ترین و کاربردی‌ترین تجهیزات در هر ساختمان به جهت اطفاع حریق به موقع و پیشگیری از ایجاد مشکلات و آسیب‌های جانی و مالی است؛ اما این سیستم تا چه میزان خوب کار می‌کند؟ در حال حاضر ممکن است شاهد ایجاد خطای سیستم اعلام حریق باشیم. این خطاها شامل سوت ممتد دستگاه، آلارم کاذب، خرابی دستگاه، ایجاد مشکلات مربوط به باتری، ایجاد خطای سیستم به دلیل تعمیر نکردن به موقع، قطع یا ایجاد مشکل در منبع اصلی برق و…. هستند و می‌توانیم آن‌ها را جزء برخی رایج‌ترین و اصلی‌ترین خطاهای سیستمی در دستگاه‌های اعلام حریق معرفی کنیم.
توجه داشته باشید همه یا برخی از خطاهای ذکر شده می‌توانند در کارکرد این دستگاه اختلال ایجاد کنند. برای اینکه اطلاعات بیشتری در مورد خطای سیستم اعلام حریق به دست بیاورید، بهتر است تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

دلایل خطای سیستم اعلام حریق و بهترین روش رفع آن

تمام یا اکثر سیستم‌های اعلام حریق می‌توانند با مشکل خطا یا آلارم‌های کاذب روبرو شوند که هر کدام از آنها می‌تواند علت خاصی داشته باشد. در حال حاضر تجهیزات اعلام حریق بسیار حساس بوده و در مقابل، وظیفه مهمی نیز بر عهده آنها است. به همین دلیل باید هرچه سریعتر برای تعمیر، عیب یابی و نگهداری صحیح سیستم‌های اعلام حریق در مواقع ضروری اقدام شود.
زمانی که سیستم یا پنل اعلام حریق با مشکل روبرو می‌شود، یافتن علت اصلی می‌تواند بسیار سخت باشد. سیگنال‌های خطا به دلایل گوناگونی مانند مشکل مدار یا اشکال در باتری ایجاد شده و به همین دلیل نیاز است تا به صورت کارشناسانه و دقیق بررسی و رفع شود. برای رفع آنها نیاز است تا همواره شما از افراد با تجربه و تکنسین‌های متخصص و ماهر بخواهید برای برطرف کردن آنها اقدام کنند. توجه داشته باشید انجام این کار توسط افرادی که هیچ گونه تخصصی در این زمینه ندارند، باعث بیشتر شدن خطای سیستم اعلام حریق شده و می‌تواند مشکلات جدی به وجود بیاورد.

آتومید عرضه کننده انواع مدل های اعلام حرق آریاک با بالاترین کیفیت و بهترین قیمت در لاله زار تهران

سه وضعیت رایج در سیستم‌های اعلام حریق

پنل‌های اعلام حریق به صورت همیشگی وضعیت سیستم اعلام حریق را نمایش داده و آن را کنترل می‌کنند؛ در حال حاضر سه وضعیت رایج در این سیستم‌ها به شرح زیر است:
1. عادی
عادی یا نرمال به این معنی است که تمام دستگاه‌ها، لوازم، تجهیزات برقی و سیم‌کشی‌ها به درستی کار کرده و هیچگونه آلارم فعالی موجود نیست.
2. هشدار
این وضعیت نشان دهنده به وجود آمدن یک زنگ فعال است و نیاز است تا شما اقدام به بررسی مشکلات احتمالی به وجود آمده کنید.
3. مشکل یا خطا
یکی دیگر از وضعیت‌های رایج در این سیستم‌ها را می‌توانیم خطای سیستم اعلام حریق معرفی کنیم. در صورتی که سیم‌کشی کوتاه یا باز در مدار‌ها ایجاد شده و در صورتی که دستگاه‌های پنل اعلام حریق و راه‌انداز به یکدیگر متصل شده باشند، سیستم به حالت مشکل یا خطا تبدیل شده و این موضوع روی پانل کنترل نمایش داده می‌شود.

آلارم‌های ناشی از خطای سیستم اعلام حریق

از جمله مباحث رایجی که در خطای سیستم اعلام حریق مورد مطالعه قرار می‌گیرد، آلارم‌های ناشی از خطای سیستمی این تجهیزات است. به طور کلی می‌توانیم بگوییم همه اعلان‌های حریق که بدون آتش سوزی هستند و سبب به صدا درآمد آلارم می‌شوند را با نام آلارم‌های خطا می‌شناسند.
آلارم کاذب
از جمله مهم‌ترین آلارم‌های اعلام حریق، آلارم کاذب است. هنگامی که بدون وقوع هیچ گونه آتش سوزی یا حادثه‌ای آژیر اعلام حریق به صدا در بیاید در واقع نوعی خطا در این سیستم ایجاد شده است که به آن آلارم کاذب می‌گویند. می‌توانیم بگوییم هنگامی که آلارم یا خطا در حسگرها، شستی اعلام حریق، پنل یا دتکتورها به وجود می‌آید، در واقع به آنها آلارم کاذب گفته می‌شود.

آتومید عرضه کننده انواع مدل های اعلام حریق زیتکس با بالاترین کیفیت و بهترین قیمت در لاله زار تهران

مهم ترین المان های کاهش خطای سیستم اعلام حریق

یکسری کارها و نکات مهم جهت کاهش خطای سیستم اعلام حریق وجود دارد که در صورت انجام آنها می‌توانید از وجود مشکلات مختلف در سیستم‌های اعلام حریق جلوگیری کنید. از مهمترین این المان‌ ها می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

نگهداری سیستم اعلام حریق

طبق الزامات NFPA 14، نیاز است تا بازرسی و تست سیستم‌های اعلام حریق به صورت هفتگی، ماهیانه، شش ماهه و سالانه انجام پذیرد. به طور کلی بازرسی بصری این سیستم‌ها می‌تواند روی عملکرد تجهیزات، تاثیر مثبتی اعمال کرده و ایجاد مشکلات و آسیب‌های مختلف جلوگیری کند. همچنین نیاز است تا بازرسی هفتگی فیوزها، تجهیزات رابط و منبع تغذیه اصلی و پشتیبان نیز انجام شود.

بازدید و بررسی هفتگی

به منظور کاهش خطای سیستم اعلام حریق، بازدید و بررسی هفتگی ضروری است. در بازدید هفتگی نیاز است تا پنل مرکزی کنترل شود و از نظر عملکرد، باتری، نمایشگر و منبع تغذیه مورد بررسی قرار بگیرند. همچنین هنگام بازدید هفتگی نیاز است تا شصتی‌های اعلام حریق نیز به صورت رندوم تست شوند. به همین منظور اگر به صورت کاذب فعال شده باشد باید هرچه سریع‌تر مشکل آن بررسی و رفع شود.

بازدید و بررسی شش ماهه

در مورد بازدیدهای شش ماهه نیاز است تا همه تجهیزات از جمله اتصالات، کابل‌ها، آژیر، فلاشرها، ریموت اندیکاتور، دتکتورها و به طور کلی همه دستگاه‌هایی که به پنل وصل هستند، مورد تست و بررسی قرار بگیرند تا هرگونه خطای سیستمی به وجود آمده را برطرف کنند. علاوه بر این، هنگام بازدیدهای شش ماهه نیاز است تا دتکتورها نیز از لحاظ آلودگی بررسی و تمیز شوند.

روند بازدید و بررسی یک ساله

در بازه زمانی یک ساله برای کاهش خطای سیستم اعلام حریق همه تجهیزات مورد بررسی قرار گرفته و همه آنها از نظر آلودگی بررسی و اگر نیاز بود تمیز می‌شوند. همچنین در بازدید یک ساله همه بردها، باتری‌های پشتیبان و مدارها بررسی شده و اگر نیاز بود اقدام به تعویض آنها می‌شود.

بازرسی و تست دتکتورهای اعلام حریق

یکی از بهترین کارها جهت کاهش خطای سیستم اعلام حریق و پیشگیری از ایجاد آلارم‌های کاذب، بازرسی و تست دتکتورهای اعلام حریق است. توجه داشته باشید یکبار هنگام نصب دتکتور، اقدام به تست حساسیت آنها شده و دوباره یک سال بعد اقدام به انجام تست روی آنها برای میزان حساسیت می‌شود. در حال حاضر حداکثر طول عمر انواع دتکتورها چیزی میان ۸ تا ۱۰ سال است، پس از آن حتی اگر این نمونه تجهیزات سالم باشد نیاز است تا آنها تعویض شوند.

خطاهای رایج سیستم اعلام حریق

یکسری خرابی‌ها و خطاها در سیستم اعلام حریق ممکن است سبب ایجاد مشکلات مالی و جانی شده و سلامت افراد را به خطر بیندازد. گاهی مواقع برخی از مشکلات در سیستم اعلام حریق غیرقابل پیشگیری هستند، ولی با کمک یکسری موقعیت‌های خاص، می‌توانیم از ایجاد مشکلات جدی در آنها جلوگیری کنیم.
در ادامه مهمترین خطاهای رایج سیستم اعلام حریق را به شما معرفی می‌کنیم:

خطای سیستم اعلام حریق به دلیل عوامل طبیعی

برخی از بلایای طبیعی از جمله طوفان، سیل، باران‌های شدید، رعد و برق یا موارد این چنینی می‌توانند سبب خرابی در سیستم‌های اعلام حریق و به وجود آمدن خطا شوند. این مشکلات می‌توانند به مدار پنل مرکزی و قسمت‌های دیگر آسیب رسانده و در کارکرد آنها اختلال ایجاد کنند.

خطای سیستم اعلام حریق به دلیل مشکلات باتری

یکی دیگر از دلایل به وجود آمدن خطای سیستم اعلام حریق را می‌توانیم مربوط به مشکلات باتری معرفی کنیم. هنگامی که برق اصلی قطع می‌شود از باتری به عنوان منبع تغذیه پشتیبان استفاده می‌کنند. گاهی مواقع ممکن است باتری‌ها به دلایل مختلف دچار خرابی شده و یا جهت شارژ نگه داشتن، مدارهای شارژر، با مشکل روبرو شوند. در این مواقع می‌توان اقدام به بررسی باتری‌ها کرده و در صورتی که مشکلی در آنها به وجود آمده بود اقدام به تعویض یا تعمیر باتری‌ها کرد.

خطای سیستم اعلام حریق به دلیل غفلت و بی‌توجهی

همانطور که قبلاً نیز اشاره کردیم، نگهداری و تعمیر دوره‌ای سیستم‌های اعلام حریق ضروری است. گاهی مواقع تاسیسات و سیستم‌های اعلام حریق در ساختمان‌ها مورد بررسی، تست و نظارت قرار نگرفته و این موضوع می‌تواند سبب به وجود آمدن خطا برای سیستم‌های اعلام حریق شود.

خطای سیستم اعلام حریق به دلیل اشتباهات پیمانکار

زمانی که پیمانکاران اقدام به کار کردن روی سیستم‌های اعلام حریق می‌کنند، ممکن است به صورت ناخواسته سبب به وجود آمدن خرابی یا مشکل در این سیستم شوند. به دلیل اینکه پیمانکاران اقدام به قطع کردن این سیستم جهت بررسی و نصب آن می‌کنند، در نتیجه این کار نیز ممکن است خرابی و مشکلات مختلفی پس از گذشت مدتی به وجود بیاورد.

خطای سیستم اعلام حریق به دلیل خرابکاری‌ها

به طور کلی انجام هرگونه خرابکاری یا آسیب رساندن به تجهیزات و مدار سیستم‌های اعلام حریق نیز می‌تواند سبب به وجود آمدن خطای سیستم اعلام حریق یا به طور کلی از کار افتادن آن شود. جلوگیری از این خطاها بسیار مهم بوده و نیاز است تا متخصصان از یک پروتکل استاندارد جهت پیشگیری از کار افتادن این سیستم استفاده کنند.

سایر دلایل خطا در سیستم اعلام حریق

علاوه بر موارد ذکر شده یک سری دلایل دیگر نیز وجود دارند که باعث به وجود آمدن خطا در سیستم‌های اعلام حریق و به وجود آمدن آلارم خطا می‌شوند؛ این دلایل عبارت است از:
• نصب نادرست تجهیزات و عدم نگهداری صحیح و تست نکردن آن‌ها
• غیر فعال کردن شسی‌هایی که غیر ضروری بوده و یا به وجود آوردن عمدی دود جهت به صدا درآوردن آژیرها توسط یکسری افراد خرابکار یا نابلد
• به وجود آمدن یکسری خطاهای مربوط به بروز هرگونه عیب و ایراد در شبکه تجهیزات
• عوامل به وجود آورنده انواع دود مانند دود اگزوز یا سیگار، حرارت‌های ناشی از پخت و پز، ورود حشرات، گرد و غبار و…. به داخل دتکتورها که باعث ایجاد آلارم کاذب می‌شود.

رایج‌ترین روش‌های کاهش خطای سیستم اعلام حریق

یکسری روش‌های رایج و متداول جهت کاهش خطاهای سیستم اعلام حریق یا برطرف کردن آنها وجود دارد که بهتر است از آنها اطلاع داشته باشید؛ این روش‌ها عبارت است از:
• همواره دتکتورها را از جهت حساسیت بررسی کرده و در صورتی که بیش از اندازه حساسیت دارند آنها را کاهش دهید. این گزینه می‌تواند نقش مهمی در کاهش خطا و برطرف کردن آلارم کاذب داشته باشد.
• بهتر است هنگام خرید سیستم‌های اعلام حریق نوع پیشرفته‌تر مثل سیستم‌های آدرس پذیر و هوشمند را انتخاب کنید. این سیستم‌ها نه تنها بدون خطا هستند بلکه اگر خطا و مشکلی پیش آمد، می‌توانند آن را در زمان مشخص و به طور دقیق اعلان کنند.
‌ از سیستم‌های مناسب با محیط استفاده کنید به این معنی که برای تاسیسات یا ساختمان‌های بزرگ از سیستم‌های مناسب همان مکان با ابعاد و اندازه‌ای استاندارد و کارایی مناسب استفاده نمایید.

سخن پایانی

در این مقاله برای شما در مورد خطای سیستم اعلام حریق صحبت کردیم و انواع خطاها و روش‌های رایج برطرف کردن آنها را توضیح دادیم. به دلیل اینکه در بیشتر ساختمان‌ها و کارگاه‌ها و کارخانه‌های بزرگ استفاده از سیستم‌های اعلام حریق اهمیت داشته و می‌تواند از ایجاد هرگونه مشکل و آسیب جبران ناپذیر خود جلوگیری کند، به همین دلیل نیاز است تا شما از بهترین و جدیدترین سیستم‌ها استفاده کرده تا در صورت ایجاد هرگونه مشکل بتوانید آن را سریع شناسایی کرده و برطرف کنید. این سیستم‌ها تنوع زیادی دارند و هر کدام برای مکانی خاص مناسب هستند و نیاز است تا شما نوع استاندارد و مخصوص را برای مکان مورد نظر خود خریداری کنید.

خطای سیستم اعلام حریق
فهرست مطالب